Hjem » Attraksjoner » Tower of London

Tower of London

tower

Her Majesty’s Royal Palace and Fortress of The Tower of London – ofte bare kalt The Tower – ble bygget som kongeborg av Vilhelm Erobreren allerede i år 1078. Det er – vel å merke – bare den eldste delen (The White Tower) som er så gammel. Senere er borgen blitt påbygget i flere omganger, slik at den i dag framstår som et omfattende kompleks av bygninger – bl.a. er det hele 15 tårn der i tillegg til The White Tower.

Bruken av Tower of London har opp gjennom århundrene vært nokså mangfoldig. I utgangspunktet var det altså en borg, men det har også fungert som slott, fengsel og rettersted. I dag er Tower of London et av Englands mest besøkte museer – og det har i flere år stått på UNESCOs verdensarvliste.

Flere berømtheter har sittet fengslet i The Tower, bl. a. Elisabeth I (før hun ble dronning). Og hennes mor, Anne Boleyn, ble henrettet her for utroskap, incest og forræderi i 1536 (sannsynligvis uskyldig dømt). Den siste statsfangen som satt der, var Hitlers stedfortreder, Rudolf Hess. Stedets historie er med andre ord full av dramatikk, noe som blir vektlagt i flere av museets utstillinger.

Museets mest berømte utstillingsgjenstander er nok kronregaliene, som befinner seg i det såkalte Jewell House. Ofte er det lange køer her, og det er av sikkerhetsgrunner ikke tillatt å oppholde seg lenge ved disse skattene, som mer eller mindre sammenhengende har vært oppbevart her siden 1303. Publikum fraktes derfor forbi juvelene på saktegående rullebånd.

Av andre spesialiteter i The Tower bør ravnene nevnes. Etter tradisjonen skal det nemlig alltid være minst seks ravner i The Tower. Denne tradisjonen er basert på en legende, der det blir hevdet at om ravnene forlater The Tower, vil monarkiet falle. Ravnene får derfor vingene klippet, slik at de ikke skal rømme, og en egen «ravnemester» har i oppdrag å passe på dem. Alle ravnene har navn, og etter hvert som de dør, blir de begravet på en egen «kirkegård» innenfor murene – med hver sin navneplate! I dag er det åtte ravner i The Tower.

The Tower of London er en populær turistattraksjon, med over 2 millioner besøkende hvert år.
Enten man ønsker å oppdage borgen på egen hånd, eller vil slutte seg til de guidede omvisningene, vil man garantert bli fascinert av historien til dette stedet.

towerin2 towerinn
På innsiden av The Tower of London

Det finnes både café og restaurant inne i området, samt informasjonssentre og gavebutikker.
De siste 3 årene har Tower of London arrangert «The Tower Festival», som avholdes 15. – 24. september i 2008. Besøkende vil få oppleve kremen av Londons utøvere innen klassisk musikk, opera, dans og teater.

Åpningstider : 
Fra 1. mars til 31. oktober: 0900-1730 (tirsdag-lørdag), 1000-1730 (søndag-mandag).
Fra 1. november til 29. februar stenger museet kl. 1630 alle dager.

Billettpriser :
Voksne £16.50, barn under 16 år £ 9.50, familierabatt (opp til 2 voksne og tre barn) £ 46.00
(gjelder i perioden 1/3 2008-28/2 2009).

Transportinformasjon :
Man kan ta T-banelinje «Northern Line» til stasjonen «Tower Hill». Derfra er det bare 5 minutter å gå til museets hovedinngang. Bruker man bil, kan man parkere rett ved – i parkeringsanlegget Tower Hill Coach and Car Park, 50 Lower Thames Street.

For mer informasjon og billettbestilling: www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*