Hjem » Attraksjoner » Westminster Abbey

Westminster Abbey

westminster_abbey

Westminster Abbey, eller The Collegiate Church of St. Peter, er en av landets vakreste bygninger i gotisk stil. Den har, siden kroningen av Vilhelm Erobreren i 1066, vært Storbritannias tradisjonelle kroningskirke og siste hvilested for landets monarker. De som skal krones, sitter da på den staselige St. Ewards stol – som fremdeles er en egen attraksjon i kirken. Westminster Abbey blir også benyttet til kongelige brylluper.

Kirkens historie strekker seg helt tilbake til 600-tallet, da et benediktiner-kloster ble grunnlagt her. Den eldste delen av det nåværende kirkebygget ble reist mellom 1045 og 1050 av den angelsaksiske kongen Vilhelm Bekjenneren, mens den gotiske monumental-arkitekturen skriver seg fra midten av 1200-tallet, initiert av kong Henrik 3. Westminster Abbey er senere blitt ombygget og utvidet flere ganger.

Blant severdighetene som kirken kan vise fram, finnes det en rekke konge- og dronning-graver. Også andre berømte personer er gravlagt her. I den delen av kirken som kalles Poet’s Corner finner vi f.eks. gravene til kjente forfattere som Charles Dickens og Rudyard Kipling. Av nyere minnesmerker må den ukjente soldats grav fra 1. verdenskrig nevnes.

Westminster Abbey har ellers sitt eget museum i en av de eldste delene av kirken. Der kan man bl.a. se Henrik V’s hjelm og skjold fra 1400-tallet og flere gamle kronings-regalier.

Til utpå 1800-tallet hadde Westminster Abbey også status som institusjon for høyere undervisning. Som sådan var den Storbritannias tredje største (etter universitetene i Oxford og Cambridge).

Sammen med nabokirken Saint Margaret’s Church og parlamentsbygningen Westminster Palace ble Westminster Abbey i 1987 tatt med på UNESCOs verdensarvliste.

Man kan få guidet omvisning i Westminster Abbey av en kirketjener, eller ta med seg en audio-guide fra kirkens informasjonsdisk. Ønsker man å gå rundt på egen hånd og samtidig få litt informasjon/historie om stedene, er audioguide å anbefale. Audioguide er gratis, mens en guidet omvisning av en kirketjener koster £3.00 i tillegg til inngangsprisen.

Westminster Abbey har to kafeer og en souvenirbutikk.

For mer info:
www.westminster-abbey.org

Pris:
Voksne £12.00, Familiebillett (2 voksne + 2 barn) £28.00

Åpningstid:
Mandag – lørdag kl. 0930 – kl. 1630

Adresse:
Parliament Square, London

T-bane:
Ta District Line eller Circle Line til stasjonen «St. Jame’s Park». Man kan også ta Jubilee Line, District Line eller Circle Line til stasjonen «Westminster».

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*