Hjem » Attraksjoner » Westminster Palace

Westminster Palace

westminster_palace

Westminster Palace, som ligger ved bredden av Themsen, er navnet på bygningskomplekset der det britiske parlamentet holder til. Dimensjonene er kolossale. Arealet er på hele 32.400 km2.

Det gamle palasset, som i flere hundre år (fram til 1529) hadde vært kongelig residens, brant ned i 1834. Det eneste som ble reddet, var middelalderbygningen Westminster Hall. Det ble straks bestemt å bygge opp et nytt palass, men først i 1868 sto det ferdig.

Den arkitektoniske stilen kalles engelsk sengotikk, og Westminster Palace regnes for å være noe av det vakreste som er bygget innenfor denne genren. De flotteste rommene er de to salene der Underhuset og Overhuset holder til. Midt i palasset ligger den åttekantede Central Hall, som man har tilgang til gjennom den gamle Westmister Hall. Veggene i Westminster Hall ble oppført i 1097 og utgjør de eldste bygningsdelene i palasset. De er ofte ramme rundt statsbesøk og kongelige jubileer.

Opp fra palasset rager tre assymmetriske tårn: Victoriatårnet (102 m), Midttårnet (91 m) og Klokketårnet (97m) – først og fremst kjent for Big Ben (The Great Clock of Westminster), verdens mest berømte klokke. Inni urverket er det faktisk hele fem klokker som slår hver time, og som i tillegg spiller variasjoner over en egen «Big Ben-melodi» hvert kvarter. Den største av dem veier 13,8 tonn, og hammeren som slår i den veier over 200 kg! Urskiven, som er 7 meter i diameter, er svært vakkert utført og designet av arkitekten Augustus Pugin.

Det er mulig for publikum å overvære debatter i parlamentet, og i sommersesongen kan man få guidede turer rundt i palasset. Adgangsreglene kan virke litt kompliserte, men man kan få mer detaljert informasjon om dette her: http://www.parliament.uk/about/visiting.cfm

Åpningstid:
Mandag kl. 1430 – kl. 22.30, tirsdag og onsdag kl.1130 – kl. 1900, torsdag kl. 1130 – kl. 1830 og fredag kl. 0930 – kl. 1500.

Adresse:
Parliament Square, London

T-bane:
Ta District Line eller Circle Line til stasjonen «St. Jame’s Park». Man kan også ta Jubilee Line, District Line eller Circle Line til stasjonen «Westminster».

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*