Hjem » Museum » Tate Modern Museum

Tate Modern Museum

tate

Tate Modern er Storbritannias nasjonalmuseum for moderne kunst. Det er dessuten den sentrale institusjonen i nettverket Tate Gallery, som også inkluderer Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St. Ives, Tate Online og Tate in Space. Det opprinnelige Tate Gallery ble grunnlagt i 1897 av sukkerfabrikanten Henry Tate.

Tate Modern åpnet 12. mai 2000, og over 25 millioner mennesker har siden da besøkt museet, som er blitt et nytt landemerke i London. Museet holder til i det opprinnelige kraftverket Bankside Power Station, en bygning som er 99 meter høy. De permanente ustillingene holder til i bygningens tredje og femte etasje, mens fjerde etasje brukes til midlertidige utstillinger.
Tredje etasje er i hovedsak viet til abstrakt kunst og ekspresjonisme, og flere verdenskjente kunstnere er representert her. Blant disse finner vi Claude Monet, Henri Matisse, Anish Kapoor og Mark Rothko.

I femte etasje er det to avdelinger. I den ene er fokus rettet mot minimalisme, konseptkunst og konstruktivisme. Et par navn som bør nevnes her, er Dan Flavin og Jenny Holzer. Den andre avdelingen er konsentrert om kubisme, futurisme og pop-art, og de mest berømte kunstnerne som er representert her, er Pablo Picasso, Roy Lichtenstein og Andy Warhol.

Utstillingene i fjerde etasje veksler altså stadig. Fra 22/5 til 31/8 2008 vises for eksempel en fotografiutstilling – «Street&Studio. An Urban History of Photography».

I den gamle turbinhallen, som er syv etasjer høy og har et gulvareal på hele 3.400 m2, vises det spesialutstillinger av samtidskunst mellom oktober og mars hvert år. I 2008 er det den franske multikunstneren Dominique Gonzales-Foerster som er invitert.
Tate Modern ligger sentralt plassert i nærheten av Millennium Bridge og St. Paul’s Cathedral.
Adresse: Bank Side, London.

Billettpriser:
I utgangspunktet er det gratis inngang, men til en del enkeltutstillinger må man kjøpe

Åpningstider:
Søndag-torsdag 1000-1800, fredag-lørdag 1000-2200.

Adresse og transport:
T-bane: Ta Jubilee Line til stasjonen «Southwark», eller Circle Line til «Blackfriars Bridge». Også «Waterloo Station» ligger like i nærheten. Uansett hva man velger, er det ca. 10 min. gange fra stasjonen til museet.

Mer informasjon kan man finne på Tate Onlines nettsider (også om de andre museene i Tate-nettverket): www.tate.org.uk

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*