Hjem » Teater og musikaler » SHAKESPEARE’S GLOBE THEATRE

SHAKESPEARE’S GLOBE THEATRE

shake

Engelsk renessanseteater («elizabethansk teater») forbindes først og fremst med perioden fra midten av 1500-tallet til et stykke ut på 1600-tallet. Den fremste dramatikeren i denne epoken er William Shakespeare (1564-1616).

I 1599 ble teatret The Globe bygget i London av Shakespeares medhjelpere og støttespillere. Det var et typisk teaterhus for sin tid, med innelukkede tribuner bygget i flere etasjer rundt en sirkelformet plass, der scenen var plassert under åpen himmel. Denne bygningen brant ned allerede i 1613, men kort tid etter ble det gjenreist – og Shakespeares skuespill ble framført der inntil teatret ble stengt i 1642.

I 1997 ble et nytt Globe Theatre reist i bydelen Southwark, på sørsiden av Themsen – 230 meter fra der det gamle teatret lå. For å skille det fra det gamle, har det fått navnet Shakespeare’s Globe. Og fremdeles er det først og fremst Shakespeares stykker som blir oppført på scenen. Teaterbygningens konstruksjon likner på forgjengerens. Det er fremdeles et «open air»-teater, dvs. at skuespillerne framfører stykkene under åpen himmel.

På programmet for 2008 står bl.a. Shakespeare-dramaene En midtsommernattsdrøm, Kong Lear og De lystige koner i Windsor. Teatersesongen går fra 23. april til 5. oktober.
I Shakespeare’s Globe er det også en egen souvenir-butikk og et «lærerrom» som brukes ved skolebesøk. For den som er interessert i det, kan det også nevnes at i bygningen er der et arkiv over alle oppsetningene både på det gamle og det nye Globe Theatre. Dessuten har teatret egen bar og restaurant.

For ytterligere informasjon om spilleplan, billettbestilling og priser:
www.shakespeares-globe.org/information

Adresse:
21 New Globe Walk, Bankside, London.

T-bane:
Ta District Line eller Circle Line til «Mansion House». Man kan også ta Northern Line eller Jubilee Line til «London Bridge». Uansett hva man velger, er det ca. 10 minutters gange fra stasjonen til teatret.

Legg igjen en kommentar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*